„V noci jsem snil, že jsem motýlem, a teď nevím, zda jsem člověkem, který snil, že je motýlem, nebo zda jsem motýlem, kterému se zdá, že je člověkem“

Listopad 2010

České moře

České moře

V třídílném cyklu Perverze v Čechách brněnská Husa na provázku bilancuje uplynulé půlstoletí společenské perverze. - V části prvé Lásky jedné plavovlásky je na pozadí leitmotivu ze stejnojmenného filmu Miloše Formana rozvinuta perverze odcizení i každodenní šedi 60. let. Druhé pokračování Cirkus Havel v kabaretně pojaté koláži z celkem 15 Havlových her i úryvků z esejí Mariusze Szczygieła parafrázuje jak v „gustávkovské“ normalizaci 70. a 80. let, tak v polistopadové kocovině let 90. ztrátu společenské identity.
Modrý anděl

Modrý anděl

Modrý anděl měl již ve svém původním záměru nemalé ambice zhmotnit svůj komerční úspěch i za oceánem. Tomuto mělo výrazně pomoci i herecké obsazení v čele s hvězdným Emilem Janningsem, který za svůj tříletý pobyt v Hollywoodu v letech 1927 až 1929 stihl natočit sedm filmů a získat hned dvojici prestižních Oscarů. Další hvězdou byl nepochybně i rakouský divadelní režisér s obrovským potenciálem Josef von Sternberg. A až tou třetí hvězdičkou v pořadí se měla stát v té době již zkušená - měla za sebou dvě desítky rolí a roliček v němých filmech, avšak nikterak závratně slavná Marlene Dietrich.
Kawasakiho růže

Kawasakiho růže

Na straně jedné mě můj dojem z Kawasakiho růže, zatím posledního opusu již dvacetileté spolupráce autorské dvojice Jan Hřebejk - Petr Jarchovský, nutí k tomu jej zařadit do obvyklých intencí Hřebejkovy filmografie - tedy nepříliš nápaditý příběh, marná snaha o hlubší sdělení a zejména moralizující kontext, který nejen nudí svou křečovitostí, ale i smrdí tím, že tento pokus o vážnější téma nemyslí tvůrci skutečně vážně.
David Jařab: Vaterland - Lovecký deník

David Jařab: Vaterland - Lovecký deník

Rok 2004 byl v české kinematografii rokem relativně plodným, protože se v něm zrodila hned dvojice snímků, které lze krom původnosti a precizního zpracování označit za snímky s nadčasovým sdělením - Mistři Marka Najbrta a Vaterland - Lovecký deník Davida Jařaba. Asi není náhodou že tyto pro český film zcela zásadní snímky byly pro oba režiséry filmovým debutem.
Kategorie
10. Listopad 2010
Divadlo Ypsilon

Divadlo Ypsilon

10. Listopad 2010
Hlava medúzy

Hlava medúzy

Představení Hlava medúzy inscenuje v kabaretním provedení původní povídku patafyzika Borise Viana a to o spisovateli, jenž musí trpět, aby mohl tvořit. Svou manželku tedy de facto prodává zástupům milenců. Hra byla nastudována v únoru 2006 a to ve scénáři a režii Milana Lasici s obsazením v čele s hvězdami Ypsilonky Jiřím Lábusem, Jaroslavou Kretschmerovou a Petrem Vackem, potažmo živým swingovým doprovodem Miroslava Kořínka. V roce následujícím bylo představení oceněno cenou Thalie za rok 2006 (jen pro informaci, cena Thalie je ocenění, ve kterém hlasují pouze divadelní umělci), jež jakožto ocenění vyzdvihlo důstojnou reminiscenci na jednoho z největších světových provokatérů a člena společnosti patafyziků (volné umělecké sdružení z půli 40. let, jež ironií a satirou bojovalo proti lidské hlouposti - hnutí bylo inspirováno dílkem Alfreda Jarryho Skutky a názory doktora Faustrolla, patafyzika).