„V noci jsem snil, že jsem motýlem, a teď nevím, zda jsem člověkem, který snil, že je motýlem, nebo zda jsem motýlem, kterému se zdá, že je člověkem“

Květen 2011

Bastardi

Bastardi

Po shlédnutí autorského snímku amatérského tvůrce Tomáše Magnuska Bastardi se mi vytanula parafráze známého divadelního pořekadla „není malých rolí, ale malých herců“, a to, že není špatných filmů, ale jen filmů, co příliš tlačí na pilu.
12:08 na východ od Bukurešti

12:08 na východ od Bukurešti

Mladému rumunskému režisérovi (ročník 1975) Corneliu Porumboiuovi se ve snímku 12:08 na východ od Bukurešti podařilo to, na co si česká kinematografie počká možná ještě celou jednu generaci - v geniální satirické zkratce shrnul necelé dvě dekády společenského vývoje, jež následoval po pádu tyrana Nicolae Ceauşescu. Snímek pak plně zapadá do novodobé rumunské vlny, která si nejen postupně podmaňuje světové filmové festivaly, ale zejména spoluvytváří pohled západního světa na onen chladný a šedivý východní blok, ve kterém typický západní divák nijak nerozlišuje mezi Rumunskem a třeba právě Českou republikou a to zvláště s přihlédnutím k faktu, že česká kinematografie za poslední dvě dekády nevyprodukovala jediný snímek, který by dokázal oslovit zahraniční publikum či dokonce zabodoval na nějakém filmovém festivalu. (V zahraničních médiích byl snad nejvíce recenzován „dokument“ Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka, zatímco u českého diváka úspěšné snímky, jež typicky těží z primitivní ostalgie v čele s oskarovým Koljou či celou produkcí Jana Hřebejka nezaznamenaly žádný ohlas.)
Kategorie
01. Květen 2011
Březina, Otokar
2% (7 hlasy)
Čapek, Josef
2% (9 hlasy)
Čapek, Karel
38% (159 hlasy)
Deml, Jakub
2% (9 hlasy)
Durych, Jaroslav
1% (3 hlasů)
Dyk, Viktor
2% (9 hlasy)
Foglar, Jaroslav
4% (18 hlasy)
Halas, František
1% (4 hlasů)
Havlíček, Jaroslav
2% (8 hlasy)
Hašek, Jaroslav
3% (14 hlasy)
Hrubín, František
2% (7 hlasy)
Kafka, Franz
15% (61 hlasy)
Kisch, Egon Erwin
0% (0 hlasy)
Klíma, Ladislav
6% (25 hlasy)
Lada, Josef
1% (5 hlasy)
Meyrink, Gustav
1% (6 hlasy)
Mucha, Jiří
1% (4 hlasů)
Neumann, Stanislav Kostka
0% (1 hlas)
Nezval, Vítězslav
2% (8 hlasy)
Olbracht, Ivan
1% (5 hlasy)
Peroutka, Ferdinand
0% (0 hlasy)
Seifert, Jaroslav
3% (11 hlasy)
Sova, Antonín
1% (6 hlasy)
Šalda, František Xaver
0% (1 hlas)
Štyrský, Jindřich
0% (0 hlasy)
Teige, Karel
0% (0 hlasy)
Vančura, Ladislav
3% (11 hlasy)
Včelička, Géza
0% (2 hlasů)
Weiss, Jan
0% (2 hlasů)
Welzl, Jan Eskymo
1% (4 hlasů)
Wolker, Jiří
4% (15 hlasy)
Žák, Jaroslav
0% (2 hlasů)
Celkem hlasů: 416
Kdo to tam zpívá

Kdo to tam zpívá

Synonymem pro jugoslávský film je pro drtivou většinu filmových fanoušků Emir Kusturica. O to složitější je však hledat synonymum pro film „balkánský“, kdy zmíněný Kusturica má přes svůj srbský nacionalismus ve své tvorbě více než k Balkánu blíže k Západní Evropě, což nezvrátil ani de facto jediný Kusturicův opus na balkánské téma Černá kočka, bílý kocour.
Václav Havel: Prase

Václav Havel: Prase

Pro pochopení smyslu, proč se brněnská Husa na provázku rozhodla zinscenovat jednoaktovou frašku Prase Václava Havla bude vhodné uvést okolnosti vzniku tohoto Havlova textu, který nebyl nikdy určen pro širšího čtenáře či dokonce zamýšlen k dramatizaci: v 80. letech byl v rámci volné společenství přátel založen recesistický časopis Nový brak, do kterého Václav Havel přispěl smyšleným rozhovorem vedeným zahraničním novinářem „Václav Havel's Hunt for a Pig“, který popisuje skutečné události, jak Havel kupoval prase, aby nakonec po týden trvajícím shánění koupil prase za desetinásobek běžné ceny.
William Saroyan: Tracyho tygr

William Saroyan: Tracyho tygr

Tracy's Tiger, 1952

Kratičká novela Tracyho tygr Williama Saroyana jako by zapadala do matrice primitivního žánru s duchovními naukami à la zlepši svůj život. Avšak William Saroyan svého hrdinu Thomase Tracyho a jeho imaginárního tygra, který se jednoho dne začal procházet po jeho bohu ulicemi New Yorku, stvořil již v roce 1952, tedy dávno před počátkem kulminace tohoto životaobrovného žánru v 60. letech a to navíc již jako veleúspěšný spisovatel. Tracyho tygra tak lze v prvé řadě chápat jako literární hříčku autora, jenž již stačil říct vše podstatné a chtěl svou tvorbu přenést do jiných neexistenciálních vod lidstva.

La tía Julia y el escribidor, 1977

Mario Vargas LLosa: Tetička Julie a zneuznaný génius

Mario Vargas LLosa: Tetička Julie a zneuznaný génius

To že byl Mario Vargas LLosa v letošním roce oceněn Nobelovou cenou za literaturu lze v prvé řadě chápat jako zpožděné a stále zcela nedostačující ocenění nové jihoamerické vlny, kdy v 60. letech na literární scénu vstoupila celá plejáda jihoamerických autorů, kteří během velice krátké doby zcela změnili pohled na světovou literaturu. Krom peruánského LLosy, jenž byl Nobelovou cenou oceněn za rok 2010, tuto cenu též získal chilský básník Pablo Neruda (ano, tento pseudonym převzal dle českého básníka a spisovatele Jana Nerudy) v roce 1971 a kolumbijský spisovatel Gabriel García Márquez v roce 1982. Toto ocenění pro Maria Llosu pak lze po delší odmlce chápat i jako ocenění, jež nebylo vedeno motivy politickými, kdy se minimálně v posledních dvou dekádách udílení Nobelovy ceny řídilo jinými klíči než čistě kvalitativními a to především snahou o jistou rozprostřenost mezi rasami i pohlavími tak, že mnoho laureátů z posledních let nelze považovat za příslušníky 1. literární ligy. A naopak právě v souvislosti s jihoamerickou literaturou je zarážející neocenění například argentinských spisovatelů s obrovských dopadem na další vývoj moderní literatury a to Argentinců Jorge Luise Borgese a Julia Cortázara.
Boris Vian: Naplivu na vaše hroby

Boris Vian: Naplivu na vaše hroby

J'irai cracher sur vos tombes, 1946

V roce 1946 požádal Jean d'Halluin, majitel začínajícího pařížského nakladatelství Les éditions du Scorpion, které se nacházelo těsně před krachem, Borise Viana, který byl již v té době v uměleckých kruzích znám jako vyhlášený recesista, zda by proň dokázal napsat titul podobný erotickému Obratníku Raka Henryho Millera. Boris Vian odvětil, "No dobře, dej mi na to čtrnáct dnů". (V originále: « Ecoute, Boris… Est-ce que tu pourrais me faire un bouquin qui plaise autant que Tropique du cancer de Henry Miller ? » « Bon, ben tu me laisses quinze jours et je te ponds un truc »).
John Maxwell Coetzee: Chlapectví

John Maxwell Coetzee: Chlapectví

Boyhood: Scenes from Provincial Life, 1997

Bývá již zaběhlým pravidlem, že úspěšný spisovatel zakončuje svou dráhu vlastní autobiografií, jež mu pomáhá překlenout klenoucí se tvůrčí propast. Existují však i výjimky oproti tomuto pravidlu, kdy právě autorova vlastní biografie tvoří to nejlepší z celého jeho díla - nevzpomenu zde nikoho jiného než Marcela Prousta a jeho Hledání ztraceného času, které tvoří předěl v celé moderní světové literatuře. A podobnou výjimkou je biografie původem jihoafrického spisovatele a laureáta Nobelovy ceny za literaturu za rok 2003, Johna Maxwella Coetzeeho, který svoji biografii sepsal ve volné trilogii Chlapectví, Mládí a Zrání z let 1997, 2002 a 2009.
Sergio Pitol: Umění fugy

Sergio Pitol: Umění fugy

El arte de la fuga, 1996

Sergio Pitol je u nás paradoxně více než jako jeden z nejvýznamnějších současných mexických spisovatelů více znám pro své diplomatické angažmá, kdy v letech 1983 až 1988 v Praze působil jako velvyslanec Spojených států mexických. A přestože je Pitol například i laureát prestižní Cervantesovy ceny za rok 2005 (Premio Cervantes je nejprestižnější literární ocenění udělované autorům píšícím ve španělštině) v češtině vyšla jeho první a zatím i jediná kniha až v loňském roce a to Umění fugy ve vynikajícím překladu Anny Tkáčové.